Подмяна на водомер – кога, как и кой

Сметките, които плащаме всеки месец „поглъщат“ половината от работната ни заплата. Разходите за ток, вода, храна, телевизия, телефон и др. са нещо, от което не можем да избягаме, каквото и да правим, но пък което можем да сведем до минимум, стига да знаем как да бъдем умерени потребители…

Коректни сметки за вода

Вода Кран

Истината е, че те не винаги са такива… Ако например в банята си имаме неправилно работещ водомер, трябва да направим всичко възможно, за да го сменим час по-скоро с нов и коректно отчитащ. В случай, че пропуснем тази важна стъпка от поддръжката на водопроводната система, няма резон да се чудим защо все още плащаме твърде завишени сметки за вода. Или прекалено ниски, които в последствие могат да ни излязат доста „солено“!

Разберете повече за смяна на водомери – https://hidro-start.com и се доверете на специалистите от Хидро Старт, когато дойде времето да се замете в ремонта на ВиК инсталацията. С помощта на екипа от опитни водопроводчици ще можете не само да подмените стария водомер, ами и да се възползвате още много други ВиК услуги като:

 • Смяна на щрангове;
 • Демонтаж и монтаж на радиатори;
 • Инсталиране на мивки и други мебели за баня и тоалетна;
 • Откриване и премахване на течове;
 • Изграждане на канализация и ВиК инсталация.

Как се сменя водомер

Информацията, която ще Ви предоставим в следващите редове, няма за цел да Ви просветли как сами да подмените наличния водомер в банята. Не се опитвайте да правите това собственоръчно! Резултатите определено няма да са същите, както ако наемете професионален водопроводчик, който да се погрижи за диагностиката, демонтажа и монтажа на водомера. Той разполага с нужните познания, за да извърши тази работа прецизно, също както и достатъчно адекватно, че да се радвате на страхотни резултати дълго време занапред! Доверете му се напълно.

Най-общо казано, смяната на водомер се състои в следните няколко стъпки:

 • Демонтиране на стария водомер;
 • Монтиране на новия водомер;
 • Пломбиране;
 • Узаконяване (водомери за студена и топла вода);
 • Издаване на нужните документи.

За да преминем всички тези етапи гладко и резултатно, е задължително да заложим на професионалния подход. Или с други думи – да наемем специализирана ВиК фирма, която да изпълни плана от А до Я, без да пропуска нито един детайл!

Изисквания и особености

Съществуват някои особености и изисквания, свързани със смяната на водомер. И е добре всички те да бъдат спазени, за да бъде завършена процедурата по възможно най-добрия начин:

 1. Препоръчително е водомерът да бъде монтиран хоризонтално;
 2. Всички уреди в дома, които работят с вода, трябва да се свържат към водомера;
 3. Водомерите трябва да са разположени на светло и лесно достъпно място, за да бъдат отчитани безпроблемно и най-вече правилно;
 4. Някои от водомерите трябва да се монтират вертикално – по преценка на техника.

Като допълнение към по-горното, бихме искали да вметнем, че не винаги смяната на водомера е отговорност на физическото лице. Понякога, макар и в редки случаи, ВиК операторът трябва да се погрижи за своевременното подменяне на водомера, което е задължително, ако потреблението не се отчита правилно. Това важи най-вече за общия водомер, който е извън нашата собственост, но който има роля в месечното отчитане на вода. В повечето случаи, смяната на водомера се налага, когато по него има установена повреда. Ако тя е причинена от нас, ние сме отговорни за подмяната на водомера. Ако ВиК операторът е виновен за неговата неизправност – той трябва да се погрижи за ремонта!

Моите задължения

Като собственици на имот, трябва да следим за неговото изправно техническо състояние. Същото важи и за водомера, който трябва да бъде добре стопанисван, за да има и дълъг живот. Ние, като отговорници за неговата коректна работа, трябва да:

 • Използваме водомера само по предназначение, също както и да осигуряваме неговата пълна изправност;
 • Не използваме водомер без знак за одобрение;
 • Поддържаме целостта на пломбите;
 • Предоставяме достъп на служителите от ВиК;
 • Изпълняваме получените предписания.

Доверете се напълно на Хидро Старт, когато пред Вас е възникнал някакъв водопроводен казус. Няма да съжалявате за избора си!

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*