Лесно ли е да справим сами с монтажа на новия бойлер

монтаж на бойлер

Над 60 % от софиянци ползват топла вода, предоставена от ТЕЦ. Останалата част от домакинствата обаче разчитат на електрически бойлери, с които си осигуряват топла вода за битови нужди. Употребата и нуждата от бойлер днес не се приема като екстра, тъй като това е част от пакета домашни електроуреди, считани за задължителни с оглед на покриването на елементарни битови условия. Така, че наличието на топлата вода можем да обобщим като необходимост, с която извършваме елементарни и ежедневни дейности. А при положение, че не разчитате на подаване на такава от ТЕЦ то потребността от бойлер е налице.

Бойлера – избор и монтаж

Пазара е доста разнообразен по отношение на бойлерите като нагревателен уред. Предлагат се различни размери, литражи, опции за монтаж на таван, степа, под, както и под логото на различни производители. Бойлера не е толкова сложен уред, но е факт, че при необходимост от подмяната му е определящо да се обърне внимание на избора несамо на такъв, а и на монтажник, който да го свърже към водопреносната и електрическата мрежи.

За да сте сигурни, че топлата вода, загрявана от новия ви бойлер ще бъде в достатъчно количество се съобразете с:

 • От колко членове се състои домакинството;
 • Колко като количество топла вода ползвате за къпане, миене на съдове, пране и т.нат. дневно;
 • Какви разходи за електрическа енергия плащате;
 • Къде ще бъде монтиран бойлера;
 • Има ли предвидени в инсталацията изводи за вода и ток.

На пръв поглед желанието да се монтира бойлер изглежда логично. Но в зависимост от това дали сега ще правите ремонти или пък е възникнала нужда от смяна на стария бойлер имат значение отговорите на изброените въпроси. Те всъщност ще ви помогнат да изберете уред, който да отговори на потребностите на домакинството ви.

В София монтаж на бойлер може да извърши всеки електротехник или водопроводчик. Имайки предвид особеностите на уреда е от значение тази отговорност да се повери в ръцете на професионалисти и в следващите редове ще обясним защо.

Кое налага професионален монтаж на бойлер

Като повечето Българи и жителите на София са сръчни и можещи да се справят с всякакви битови казуси. А безспорно смяната и монтажа на новия бойлер е сред тях. Особеностите, които тук не са за подценяване са свързани с техническата обосновка и монтаж на подходяща стена, а освен това и правилното свързване към инсталациите подаващи вода и електрическа енергия за загряването на водата.баня

Професионалиста ще се съобрази много прецизно и точно с:

 • Габаритите на бойлера;
 • Начин на монтаж – хоризонтален или вертикален;
 • Захранване – да бъде съобразено с капацитета на инсталацията;
 • Наличие на щрангове за водоподаване в близост до мястото за монтаж на бойлера;
 • Монтиране на спирателен кран;
 • Избор на подходящи крепежни елементи, които да закрепят здраво бойлера. Все пак става въпрос за уред с голяма тежест и това налага да се ползват дюбели и винтове, които могат да гарантират стабилно закрепване;
 • Монтаж на възвратен клапан регулиращ налягането и т.нат.

Въобще не са за подценяване тези детайли. За някои от вас може да са незначителни, но тяхната роля е огромна във връзка с осигуряването на висококачествен и гарантиран монтаж. А съвети в Интернет пространството по отношение на това как сами да се справите има, но е въпрос на опит, компетентност и умения да се справите с такава отговорност.

Ако имате и най-малки съмнения, че монтажа няма да бъде правилно извършен от вас, въпреки сръчността ви то в София има не малко компетентни екипи, които биха се справили доста успешно със свързването на бойлера към водопроводната и електрическата инсталации.

Освен до тук изложените мотиви да възложите монтажа на бойлера на фирма или компетентен екип идва и момента с който се гарантира правилния монтаж съобразно предписанията на производителя. Не са малко онези от тях, които изискват за да важи гаранцията на уреда монтирането да бъде направено от оторизирани професионалисти.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*